Den norske mannen

Jeg forsøkte å flykte fra den norske mannsrollen, men ble innhentet.

En av få fordeler med å utgi bok er kontakten med lesere, og noe av det beste med å utgi en bok om det flerkulturelle Norge er all responsen fra folk med minoritetsbakgrunn. Det kan være drosjesjåfører som vil diskutere Irak-krigen, eller oftere minoritetsungdom. Samtalene ender ofte med at de ser på meg og sier:

-Du er ikke norsk, du.

-Jo, jeg er norsk.

-Men du virker ikke som en norsk mann.

Bak selvtilfredsheten jeg føler da, ligger en genuin undring. Hva mener de egentlig? Jeg kom til å tenke på dette da jeg nok en gang så at debatten om mannsrollen har blusset opp igjen. Det er ikke greit å være norsk mann for tiden. I alle fall ikke hvis du er forfatter.

«Mannsforsker» Jørgen Lorentzen er som kjent i hardt vær for sin benektelse av biologiske kjønnsforskjeller. To av Brageprisvinnerne fra i fjor tematiserer det likestilte småbarnslivet, i kontrast til å være «politi og røver» (Kjetil Østli) eller ha en «rasende 1800-tallsmann» i sitt indre (Knausgård). Sist ut er Geir Gulliksen i essayet «Se min kjole», der han skriver modig om det kanskje siste tabu – å være en feminin mann.

I disse arv og miljø-tider kan det derfor være greit å minne om menns evolusjonære disposisjoner. I gjennomsnitt har menn sterkere konkurranseinstinkt, tyr lettere til vold, forstår kart bedre og emosjoner dårligere enn kvinner. Menn er overrepresentert blant de ekstreme vinnerne i et samfunn – og tilsvarende blant taperne.

Men hva er det som gjør akkurat den norske mannen til et så yndet objekt for selvgranskning og frustrasjon? I andre land jeg har bodd – enten det er i Latin-Amerika eller USA – er ikke temaet tilnærmelsesvis like fremtredende. Bare å skrive om det fyller meg med et visst ubehag. Skal vi ta kjønnsstereotypiene på alvor, gjør ikke ekte menn det. Det er umandig å snakke om mannsrollen.

Men la meg prøve: Det Norge jeg vokste opp i på 1980-90-tallet var et samfunn der andre verdier enn de tradisjonelt maskuline dominerte oppdragelsen. Grunnskolen og barneidretten var utformet etter radikale pedagogers prinsipper. En liknende utvikling fant sted i hele den vestlige verden. Men den ble sterkere og mer gjennomgripende i egalitære Norge. Konflikt, konkurranse og fysisk ufoldelse ble forsøkt erstattet av idealtid, barneidrett uten vinnere og den karakterløse skolen.

Selv reagerte jeg instinktivt med å vende denne ideologien ryggen, lenge før jeg visste hva ordet ideologi betydde. Jeg elsket fotballtreningene med min min norskungarske trener, der seleksjon, disiplin og kvalitet stod i høysetet. Etter skolen søkte jeg meg til Telemark bataljon så fort jeg kunne, og videre til Balkan. Og jeg elsket det.

Det fantes også en annen grunn til det. Helt siden jeg var liten gutt hadde jeg slukt fortellinger om eventyrere og oppdagere, som forlot den trygge og ofte kjedelige hverdagen i Vesten. I bøkene reiste menn fra Victoriatidens England til fremmede land og ukjente steder. Afrika! Afghanistan! Midtøsten! Dit ville jeg. Dit dro jeg.

Handlet det om mandighet? En psykolog var nok si at det handler om risikoprofil, men mennesker med mitt kjønn har oftere denne. Uansett møtte jeg mennesker som var oppdratt på en annen måte enn meg selv. Svært ofte var mannligheten deres noe usagt. Den ble tatt for gitt. Langsomt ble den inkorporert i mine bevegelser, min måte å snakke på, i hele min personlighet.

Da jeg vendte hjem, forstod jeg hvor eksotisk denne væremåten var blitt, om ikke blant næringslivsledere og håndverkere så i alle fall hos de skrivende skarer. Selv følte jeg en tvetydighet i forhold til de veltilpassede middelklasselivene forfattere som Østli og Knausgård setter i motsetning til «urmannen». I blant foraktet jeg den konforme tryggheten den likestilte mannsrollen i Middelklasse-Norge gestaltet. Men i blant tok jeg meg i å savne småunger, SFO og middagsinvitasjoner til Ullevål hageby.

Men er den norske mannsrollen så omdiskutert fordi den er så særlig preget av statsfeminismens likestillingsprosjekt? Fordi Norge er et lite og homogent land, er aksepten for forskjeller og avvik spesielt liten her. I dag er det bortimot sosialt selvmord å være en frivillig barnløs middelklassekvinne, eller en middelaldrende mannlig vagabond. Jeg kjenner flere.

Nå er det ikke engang sikkert jeg er den unorske mannen jeg liker å tro. For noen år siden fortalte en latinamerikansk venninne hva hun likte med nordiske menn. Hun så på meg og sa: Dere er så gode til å lytte. Så lite sjalu. Dere norske menn er så snille.

Det norske oppdagelsesprosjektet jeg hadde brukt hele mitt voksne liv på å flykte fra, hadde innhentet meg. Det er godt miljøet kan forklare noe i disse Hjernevask-tider.

Fra VG søndag 28. mars

aslaknore@gmail.com

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

16 kommentarer

 1. Dette var et interessant innlegg. Likevel ser det ut til at du har misforstått et par ting.

  Det er i mange kretser nemlig ikke sosialt selvmord å være barnløs middelklasse kvinne. Tvert imot blir det i disse kretsene et sosialt tilbakeslag å velge å være hjemmeværende mor, for eksempel. Statsfeminismen har hjernevasket og ytterligere feminisert det norske folk med sitt illusoriske mål om likestilling. Feminsme er kamp for ulikhet maskert som kamp for likhet, selv om mange liker å dra opp en definisjon av feminisme fra en ordbok som motpol til denne påstanden.

  Naturligvis har den norske mannsrollen blitt endret som følger av dette. For å ikke nevne samfunnet; norske kvinner har i dag flere særrettigheter enn noen annen folkegruppe: Kvotering, kjønnspoeng til en rekke utdanninger (mot to utdanninger for menn) ved studiesøknad, egne parkeringsplasser, egne lesesaler ved universitetene, fritak fra verneplikt, lavere krav for å bli brann- og politi kvinne.

  La oss sammen komme denne destruktive statsdoktrinen til livs.

  Pat Rie Arch,
  leder for Mannsgruppen Blottar

  Er vi like? Nei.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pat Rie Arch - mars 30, 2010 at 3:38 pm
 2. Til Pat Rie Arch.
  Synes du det er urettferdig at kravene er lavere for for å bli politi og brannkvinne? Du sier jo selv at kvinner og menn ikke er like, mener du da at kvinner skulle være like sterk som en mann for å kunne bli politi eller brannkonstabel? For på andre plan enn det styrkemessige er det ingen forskjell mellom kvinner og menn!
  Grunnen til at det er egne lesesaler for kvinner er ganske enkelt fordi menn i mange tilfeller er en trussel for kvinners frihet og sikkerhet,du skjønner jo selv at man må ha tiltak imot sånt!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  lise - mars 30, 2010 at 4:36 pm
 3. Lise:

  For det første er disse to yrkene svært spesielle. Ikke bare er det urettferdig, men det er også regelrett farlig. Hvis en brannkvinne ikke må kunne løfte like mye som sine mannlige kollegaer for å bli brannkvinne, så er det en direkte trussel mot sikkerheten til brannofre som fra tid til annen må bæres ut av brennende bygninger. En kan forestille seg hva som ville ha skjedd dersom en branntropp bestående utelukkende av kvinner hadde rykket ut til en addresse der fire tunge menn lå bevisstløse i tredje etasje i en brennende bygning.

  Når det gjelder politi er også kravene urimelig lave for kvinner. Faktum er at de hardeste kriminelle ikke bryr seg særlig om politiets myndighet, og enkelte situasjoner kan for kvinnelige politibetjenter bli svært farlige uten våpen. Jeg vet at dersom jeg hadde vært politi hadde jeg følt meg langt tryggere i farlige situasjoner sammen med en mannlig kollega fremfor en kvinnelig. Dette handler om å være realist, ikke likestillingsidealist.

  Videre skriver du: For på andre plan enn det styrkemessige er det ingen forskjell mellom kvinner og menn!
  Grunnen til at det er egne lesesaler for kvinner er ganske enkelt fordi menn i mange tilfeller er en trussel for kvinners frihet og sikkerhet,du skjønner jo selv at man må ha tiltak imot sånt!

  Dette stemmer naturligvis ikke. Det er tydelige forskjeller mellom kvinner og menn, noe som har blitt dokumentert i en lang rekke studier (blant annet bevist nylig av høyt profilerte forskere på Nrks program Hjernevask). Anbefaler deg også å ta en titt på BBC programmet “Desmond Morris’ equal, but different”, der han gjennomgår kulturelle og biologiske forskjeller mellom kjønnene fra gammel tid frem til i dag.

  Og er du seriøs når du sier at “menn i mange tilfeller er en trussel for kvinners frihet og sikkerhet”? Hvis du hadde gjort din egen research vil du finne at kvinner er minst like voldelige som menn. Statistikk og saker om dette har vi på våre nettsider. Kvinner er i tillegg overrepresentert når det gjelder bruk av psykisk terror i hjemmet. Og i fjor ble 10 kvinner arrestert hver time i Storbritannia for voldelige lovbrudd. Tror kanskje det er på tide at kvinner begynner å gå litt i seg selv.

  Ditt ubegrunnede utsagn om at menn “i mange tilfeller” utgjør en trussel mot kvinners frihet er bare latterlig og regelrett feil. Nok et resultat av den feministiske doktrine. Jeg tar den likevel seriøst fordi det er en trussel mot menn som helhet at kvinner faktisk går rundt og tror på slikt vanvidd.

  Pat Rie Arch,

  leder for Mannsgruppen Blottar.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pat Rie Arch - mars 30, 2010 at 5:19 pm
 4. Kan man ikke droppe denne diskusjonen snart?
  Hvorfor må vi menn analyseres? Selv er jeg 24 år, oppvokst med denne likestillingen og feminismen i skolene hvor lærerne lærte jentene å stå på kravene og gi jernet mens vi gutta satt og kikket ut vinduet.
  De senere år har jeg merket jeg trekker stadig mer mot det tradisjonelle maskuline. Og uten ytre påvirkninger. Selv føler jeg det er bare no som skjer i kroppen.

  Dropp diskusjonen. Som ViMenn sier; la menn være menn.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sespela - mars 30, 2010 at 11:17 pm
 5. “I dag er det bortimot sosialt selvmord å være en frivillig barnløs middelklassekvinne”

  Det kan jeg signere på.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  petronella - mars 31, 2010 at 1:38 am
 6. Med et helt liv i denne progresive galskapen, kalt likestilling. Er jeg hoderystende iaktager til galskap satt i system av maktgale politiske partier som hadde vert tjangseløse stemmemessig om ikke kvinner hadde blitt bestukket til og bli stemmekveg. Østblokka gjorde netopp dette og det ble et imperies undergang. Sammfundsoppløsningen i Sovjettunionen ble formidabel til slutt. Efesos i tyrkia led samme skjebne. Efesos kvinnelige elite og maktapperat holdt ut i hundre år, men så var det også slutt. Jeg tror neppe vesten vil holde ut så lenge. Man kan nemlig ikke tillate et samfund og bryte sammen for mye og for lenge, vår grense er farlig nær.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Snøhvit - mars 31, 2010 at 2:22 am
 7. Rolle – Form – Funksjon – Form – Rolle

  Mann og kvinne, født med genetiske forskjeller/motsetninger og med likheter (begge kjønn har lunge, hjerne, hjerte, etc).
  Vi kan møtes på midten, men vi hverken kan eller bør bli like..!

  En kvinne er i stand til å bli gravid og føde barn. Det er ikke mannen.
  En mann er i stand til å befrukte en kvinne. Det er ikke en annen kvinne.
  Her oppstår det to roller, en som skal oppsøke og befrukte og en som skal bli oppsøkt og bli befruktet. Dermed oppstår all muligens slags komplikasjoner og småavvik på denne lille enkle funksjonen. Noen kvinner oppsøker en mann, noen menn liker menn, etc, etc.

  Hvordan man velger å forvalte sin genetiske disposisjon er og bør være fritt for hver enkelt. Å skape forventninger, dogmer, moralnormer, etc er som å prøve å bære sjøen. Du kan holde litt vann i hendene en stund, men det enkelte individ ender opp med å bestemme til slutt. Naturen seirer som regel, men noen psykopater velger å sloss mot den. Og dermed forskyve den sunne natur, for en stund. Med nevroser, selvmord, ulykkelige mennesker og skjebner på avveie som resultat. GG, eller Good Game, som de sier på dataspråket. Jeg håper de som påtvinger sine (drømmer)dogmer på andre lever godt med seg selv. NOT!

  Saken er enkel: Vi er alle i bunn og grunn mennesker. Vi kan møtes på midten. Men vi er også menn og kvinner, og det ligger mye fantastisk i det å leve ut sin legning, kanskje på godt og vondt.

  Lev utifra deg selv, er regelen/målet. Finn deg/ditt selv er veien.

  PS! Jeg har vært med på forskjellige konstellasjoner mellom menn og kvinner og hørt og sett mye rart. Mange kvinner driver seg nesten til vanvidd med å dobbeltprestere samt være en god “mann”.. I feil yrke.. I fornektelse over gleden det kan være å bare være en enkel mor, i en god familie..
  Og jeg har sett menn, kuet, nevrotiske tøffluser, med tomt blikk, lutet nakke og uten kraft. De kan ikke gå ute i vinden for de greier ikke stå oppreist i den lenger. TRAGISK!
  De får en klapp på skulderen. De er veltilpasset. De er ufarlige, de skremmer ikke kvinner. De tenner dem heller ikke.. Spenningen mangler. Jeg ser menn som er egoister med stor E få alt de peker på, fordi de peker. Det gjør ikke den tilpassede lenger, knapt i hvertfall. Kvinnen har tatt hans pekeplass. Den gleden får han ikke lenger. Og hun er sur, mistilpass og grinete fordi hun “må” ta den.. Og mange andre mistilpassede ulykkelige greier har jeg sett, i vårt forsøk på å gjøre ALT ANNET ENN Å LYTTE TIL OSS SELV!!
  Vi har blitt bortkristnet, kulturifisert ihel og avlært vår egen natur gjennom holdninger, forventninger og skolegang.

  Nå er tiden inne til å snu dette, for godt!

  For menneskeheten! For fremtiden! For lykken og gleden det er å være til, og ekte..!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  VirtualRebel - mars 31, 2010 at 4:38 am
 8. Slapp av gutter – det finnes ikke ETT eksempel i historien at et kvinnestyrt og kvinnedominert samfunn har overlevd og skapt en sivilisasjon. Alle spede forsøk er blitt kjapt utslettet av nye og maskuline kulturer – alle som en. Forsøkte å skrive det i debattsidene i VG men ble SENSURERT – fordi feministene ikke tåler fri ytring. Sverige er et feministisk samfunn som er i ferd med å miste all industri og går over i massearbeidsledighet. Norge følger etter når oljepengene er slutt. Europa er i ferd med å tape i forhold til maskuline kulturer som Kina og India. Det statsfeministiske prosjektet har vært en Hjernevask og katastrofe – fordi norske menn er blitt feminisert og late. Vi må hente håndverkere og ingeniører fra utlandet. Ekstrem islam er på fremmarsj og vi tør ikke stoppe det. Nå viser det seg at med mer feminisme og likestilling velger jenter tradisjonell omsorg. Feministprosjektet er en flopp. På tide å ta mannen tilbake!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Macho - mars 31, 2010 at 7:59 am
 9. Kravene for å bli brannkonstabel er like, uansett om man er mann eller kvinne. Det er en fysisk test som er lik på landsbasis, som alle må bestå for å være røykdykker. Det er riktignok fysiske forskjeller på menn og kvinner i utgangspunktet, men heldigvis kan man bygge muskulatur!
  Men nå var det vel ikke fysikken til menn og kvinner som var temaet i denne artikkelen?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Brannkvinnen - mars 31, 2010 at 9:06 am
 10. Jeg har ogsaa reagert paa alle saerordningene for kvinner. naar man har fysiske opptakskrav ved politi og brannutdanning saa skyldes dette selvfolgelig at man vil sikre seg at de uteksaminerte kan takle krevende fysiske situasjoner som feks dra folk opp fra vann eller dra bevisstlose personer ut av brennende bolig. Jeg kan ikke fatte hvordan man kan gi dispensasjon for kvinner mtp disse situasjonene.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  frode - mars 31, 2010 at 9:11 am
 11. Vi må be Eia foreta et program om Hjernevask hos Likestilingsombudet (for kvinner) og på Krisesekretariatet. Derfra foregår det en hatkampanje mot menn og mot alt maskulint. Hvis man hadde byttet ut ordet mann med ordet jøde ville kampanjene derfra blitt stoppet som reinspikka rasisme.
  Og det ser ut som om kvinner skal tildeles all verdens særrettigheter og fordeler, samt ikke stå til ansvar for sine handlinger (det er alltid en slem mann som “bakmann”). Menn skal staffes og fengsles – kvinner skal unnskyldes og gå fri. Fra å selge sex, kjøpe sæd, oppdra barn uten far, ta livet av fosteret dersom de angrer, samt kvoteres hit og dit på grunn av kjønn og ikke på grunn av kompetanse. Militante feminister i Sverige vil innføre gapestokk og fjerne rettstatens prinsipper for menn – de skal gjøres rettsløse. Ja – det er absolutt på tide at menn nå sier i fra at nok er nok. Den feministiske Hjernevask og propaganda har pågått lenge nok – vi er i ferd med å kveles.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Macho - mars 31, 2010 at 9:48 am
 12. Jeg har vært KVINNELIG profesjonell snøbrettkjører i 20 år – dermed en såkalt ekstremsportutøver. Jeg kan skrive under på at menn er fysisk sterkere enn kvinner, heldigvis ikke nødvendigvis psykisk….at det fortsatt finnes diskusjoner om det, skremmer meg. Det er like skremmende at DET skal være et likestillingsargument i 2010. Jenter føder og gutter har store muskler, so what?????? Begge kjønn er mer kompliserte enn som så, og det er nettopp det som er så farlig med likestillingsdiskusjoner, de blir så uendelig generaliserte, platte og stupide at jeg får auto -flass.
  FORDI:verden renner over av unntak midt oppe i dette generlaiserte mekkaet. D et finnes kvinner som er både fysisk og psykisk sterkere enn menn( det betyr at det ikke bare er damer som ikke kan bli brannmenn. Det finnes jo enorme mengder menn som ikke har sjans til å bli brannmann også…..) og nå finnes det jo karer som kan føde…så allerede der klusser det seg til. Denne kjønnsdebatten fortjener et langt mer nyansert nivå på et helt annet plan enn slike forslitte, gamle, utgåtte likestillingsargumenter.
  Man trenger ikke mye muskler i dagens samfunn, og alle kan dessuten ikke bli brannmann eller politi. DEt smarteste man kan ha i dag, som gjør at man kan få en dominerende posisjon, er mye penger.Penger er de nye musklene. Menn har i mye større grad enn kvinner klart å forstå at makt er penger. Muskler er støvlagt i dette hierarkiet. På slutten av dagen, når alt kommer til alt, så er det pengene som snakker. Det gjennomsyrer alle ledd,posisjoner og forhold. Dette grådighets – og dominasneprinsippet har menn ettertrykkelig og inderlig forstått. All kjærlighet kommer derfor simplethen ned til penger – både barn og voksne, for det koster. Hva er det de fleste krangler om så busta fyker og grådigheten tyter ut av alle svetteporer når det er en skilsmisse på gang?????? Penger, penger og atter penger.
  Toppen av smarthet for en kvinne er derfor å få seg en svært velbetalt jobb, sikre seg slik som menn gjør.Gjerne begå hvitsnippfinter. For å få til det, vil det være svært utaktisk å få barn. Det er desverre en bremsekloss for å lykkes.
  Penger har alt å si i den vestlige verden, og det er jo greit det. Men det kommer til å bli MANGE sosiale selvmord i årene fermover ettersom flere og flere kvinner forstår dette.
  Det er kvinnene som havner i klemma åkke som. Vi er undertrykte fordi vi kan føde!!! Allikevel er det jo såklart mannen det er synd på, det er han som ikke lenger har noen identitet. Mistet den bak i steinalderen der et sted.
  Dere får ta skiene fatt og late som Kikut er et bemannet fort og late som dere er gutta på skauen osv på fritiden hvis den primitive delen av dere selv er så overveldene stor.

  Alt i alt synes jeg begge kjønn har et ansvar. Kvinner må tørre å til seg flere mannlige egenskaper uten noia for at de da er lesbiske, og menn må tørre å ta til seg flere kvinnelige egenskaper uten noia for å være umandige. Kanskje samspillet mellom kjønnene hadde blitt mer NATURLIG. Fro det er jo åpenbart ikke så naturlig nå ettersom denne debatten til stadighet blusser opp.

  Lene Matriark

  Jeg er kvinne, og jeg klarer begge deler.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lene - mars 31, 2010 at 9:50 am
 13. Omsider ser det ut som om menn tør ta til motmæle – etter å ha vært truet til taushet i mer enn 20 år av militante feminisme og kvelende politisk korrekthet. Selv boycotter jeg alle aviser hvor feministene har overtatt styringen (som Dagbladet og i økende grad Aftenposten). Jeg nekter å betale lønna til dem som spyr ut propaganda om at jeg er ond fordi jeg er født mann. Dertil nekter jeg å betale lønna til journalister som lar seg styre av en selvutnevnt feministisk elite med monopol på de riktige meningene og med fri tilgang til spalteplass. En arbeidsledig journalist er trolig en god journalist. Dertil boycotter jeg AP og SV – hvor kvinnegrupper truer demokratiet ved å ha en skjult politisk agenda hvor vi ikke har innsyn og ikke vet hva som egentlig vil skje dersom de velges inn.

  Selv etter 40 års kvinnekamp finnes det ikke en eneste kvinne på et norsk byggestilas klokken 7 om morgenen. Det er og blir en mannejobb. Ei heller er det en armada av kvinner som danner nye arbeidsplasser eller skaffer seg en formue. Det er det menn som sørger for (Røkke, Hagen, Reitan) mens kvinner stort sett arver. Og med slik virkelighet skal ikke menn la sin stemme høre i samfunnet? La seg true til taushet eller gå med bøyd hode fordi noen mannehatere sier at de bør skamme seg fordi de er menn? Og hvorfor er det greit å sende menn til Afghanistan for å dø i krig – men ikke greit at de får jobb dersom de er best kvalifisert? Menn skal være lommebok og bankkonto? Nei – det er på tide at gutter og menn sier at nok er nok og at vi krever å være menn.

  Hilsen Stolt Mann

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kritisk - mars 31, 2010 at 10:20 am
 14. Hei, veldig fint innlegg.

  Anngående “du er ikke norsk, du”. En nordmann er sett på som rik, likegyldig i mange felt og veldig ofte slapp i forhold til hva han må gjennom for å fikse seg et fint hus, jobb og en sikker framtid, i forhold til mange andre land.

  Ikke nok med det, så er mange nordmenn blinde til hva som skjer i andre land, folkmord, korrupsjon, fattigdom og mer urettferdighet i utlandet. Hvordan er de blinde mot det spør du kanskje? Enkelt svart, de vet ikke at det skjer, fordi de søker det ikke opp. Det er på VG, men de spør ikke seg selv mer etter å ha lest “300 massakret i kongo på 15 dager”. Det er den skumle delen av å være blind, for du velger selv å være blind.

  Legg merke til at jeg skriver veldig generelt, og ikke alle nordmenn går under denne kategorien.

  Alle nordmenn som kan med ord og fakta fortelle meg om hva som skjedde i Palestine for 50 år siden ser jeg på som ikke en ordinær norsk. MEN, jeg kan garantere deg at alle de nordmennene som ikke vet om historien har sterkere meningen om hva som foregår der nede enn meg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bill - mars 31, 2010 at 10:21 am
 15. - jeg må nok skaffe meg en latinamerikansk venninne.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  geiren - april 1, 2010 at 3:43 am
 16. Norge, en tatsfeministisk stat? (kommentar til dagbladets serie)

  Ja, definitivt!! Denne runddansen med at kvinnen er så uskyldig og stadig et offer i mange barnekonflikter og voldelige parforhold er en illusjon og langt i fra den virkelighetsbeskrivelsen vi ofte får presentert i media. Jeg understreker at all vold er uakseptabelt. Med all respekt å melde til både ”maria” og hennes mor, men dessverre er dagbladets hovedoppslag nok et krampetrekk fra en avis som står på kanten av stupet! Avisen slår saken stort opp. Reportasjen er som tatt ut av filmen ”ikke uten min datter” som setter den muslimske mannen i et ”herlig” lys og som er demonisert fra før. Hvorfor hører vi ofte bare om kvinnens elendighet i slike saker? Finnes det ikke kvinner som stikker av med barn? Finnes det ikke kvinner som blir gravid med en fremmed mann fordi hun er ”rugeklar”? Hvor mange meldinger mottar nav om ukjent far pr år? Tør vi gjette?
  Det tosidete bildet viser en lykkelig mor og datter, men paradokset er at vi samtidig ser en ulykkelig stefar. Et bildet sier mer en tusen ord heter det.
  I samværssaker blir ofte mannen trampet på, tygget, for deretter og bli spyttet ut igjen fordi mannen har ingen ting han skulle sagt. ”Ta i mot annenhver helg, en ettermiddag i uken og du bør jammen være takknemlig for det, sier Norges utøvende makt! Og har du ikke samvær, synd for deg. Bidrag skal du betale med glede så lenge mor trenerer samværet. Velkommen til nisseland du. Kjære menn, hvorfor har så mange blitt ”kuer”? Er det fordi vi ikke orker å ta opp kampen med dominerende kvinner? Hvorfor velger de senere årene så mange etniske norske menn utenlandske partnere. Jo, sikkert for å banke vette av dem så de havner på et krisesenter. Det skjer og er alvorlig men har mange menn fått nok av alle krav og forventninger?
  All honnør til tidligere statsråd Bekkemellem som prøvde å rette opp denne skjevheten men Jens sitt mannsutvalg i AP sitter fortsatt på gjerdet! Jeg var på et møte med Bekkemellem rundt 1999 mens forhandlingene om det nye lønnsdiffrensierende bidragssystemet var under anmarsj. Jeg ønsket henne lykke til med bidragsinnkrevingen og fikk en latter i retur. For staten slipper du ikke unna. Kom her din slask og bli korsfestet mens grådige stortingspolitikere kan passere norsk lov. Er det forskjell på jørgen hattemaker og kong salomon tro? Vekker dette tillitt til den allmenne rettsfølelsen? Hvor mange millioner skylder menn staten i barnebidrag? Ting har blitt mer rettferdig, men vi er ikke i mål før mannen blir likestilt som omsorgsperson. I 2010 er han fortsatt en mindreverdig forelder. Jeg spurte lederen for landets største feministiske parti, Kristin Halvorsen: Hva har du gjort som feminist for å sørge for at de uskyldige barna får samvær med far? Jeg har ventet i 7 år på et svar. Jeg bør vel også vente på Julenissen? Hvor i likestillingens navn har den norske ”mannen” stått opp med brede skuldre og sagt hva han vil? Nei, han får bare dilte etter dronninga i huset og være tøffel. Og når skal kvinnen ta ansvar for dårlige valg/dømmekraft? Åh fylla har skylda, sier mange. Nei, fylla har ikke skylda så ta din del av ansvaret i hvert fall! Må man være to for å danse tango, kanskje?
  Jack Nicholson sa det så fint i komedien ”livets lyse side”: ………” nei, jeg beskriver ikke kvinnen, men mannen. Jeg bare velger bort fornuften og ansvarsfølelsen.” En sannhet med visse modifikasjoner. Og kjære Ottar kall meg gjerne mannsjåvenist, for bitre/hissige lesber og tomboyer som dere skal mann lete lenge etter!!! Hvor mange menn har ikke sonet/ blitt anklaget for incest av en bitter eks? Hvor lenge skal far være en mindreverdig forelder? Hvorfor skriver ikke media om tvangsgifte gutter? Hvorfor hører vi aldri om menn som blir slått av kona eller terrorisert ? Hvorfor ser vi sjeldent mannlige incestofre i media? Tabu, ser jeg, men hva ser du? Hvor er dommerstanden? Hvor er den ”rettferdige” juss-spissede utøvende makt? Nei, nå må menn jammen fortelle kvinner hvordan vi vil ha det!
  Kvinner har satt dagsorden i 30 år. Kvinnen må ta et standpunkt. Å ha rollen som både mor og far med dagens familiemønster går sjeldent bra. Hun kan heller ikke få en god og øm mann samtidig som han skal være handlekraftig og ”styre skuta”. Har dere ikke lært at mannen ikke kan gjøre to ting samtidig;). Bestem dere, for dette blir LITT forvirrende for meg i hvert fall! Spennvidden her er en anelse stor kanskje? Jeg barer lurer. Jeg har forstått at følelelsesmessig trygghet er viktig for dere, dernest økonomisk trygghet, men det finnes kun en SUPERMANN. Sjelesvenn er en utopi etter min mening, for et forhold må konstant bearbeides ellers dør gnisten, eller er jeg helt på villspor?
  Det kvinnelige kjønn har vist de senere år at hun velger å være hjemmeværende noen ganger. Når ble det en ”skam” å være verdibevisst. Ja Ottar, kvinnen bør ikke nedverdige seg selv med å ta et slikt standpunkt. Fysja meg! Amerikanerne bare ler av oss sier Kalla Anka. Jeg lurer hvorfor? Dere tar høyere utdannelse enn oss, men hvorfor velger dere bort sjefsstolen til fordel for familien. Tradisjonell kjønnsrollemønster? Hvorfor velger jenter tradisjonelle kvinneyrker? Er mannen og kvinnen forskjelllig av natur? Eller skal vi følge likestillingsombudet/forskeres ønske om å la gutter leke med dokker i vår metroseksuelle verden? Nei, ærlig talt ovennevnte aktører, få dere et liv! Kaka tok ombudet da de ville kjønnsnøytralisere gangfeltskiltet. En kaktus er herved sendt! Og disse idiotene får mine skattepenger?! Nei, la gutter få være gutter og jenter være jenter. Så går nok dette bra tror jeg. Tukl ikke med naturens gang sier mange biologer. Jeg tror vi gjør lurt i å følge denne ”loven”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  kamelrytteren - oktober 1, 2010 at 10:08 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00