Russeknuter

 

 Hvorfor skal Norge belemres med russens idioti?

 

Selv i det gjennomregulerte formynderlandet Norge – der den allmektige statsmaktens detaljstyring av våre liv fra vugge til grav er så altomfattende at den er hevet over politisk debatt – finnes noen blindsoner som nordmenn flest ikke ser det absurde i.

Et eksempel er fyrverkeri på nyttårsaften. Jeg minnes godt forargelsen da myndighetene forsøkte å forby privat oppskyting for noen år tilbake. Hvorfor skulle myndighetene legge seg oppi om folk skjøt raketter, om så i tettbebygde områder? Tja. At hus brant ned, øyne og hender forsvant og liv gikk tapt? At fyrverkerioppskytning er myndighetenes anliggende i nær sagt alle andre land? Reaksjonene var massive og ikke ulike dem folk i Midtvesten anfører for retten til å bære våpen fritt.

Og så er det russetiden. Det er et annet særnorsk fenomen. I nesten en måned farger russen bybildet. De kler seg ut, drikker på offentlig sted og laller rundt i biler og busser. De markerer at tretten års skolegang er over, skjønt over er den ikke, for bare få dager etter at ritualet avsluttes, skal elevene opp til eksamen. Forstå det den som kan.

I tillegg kommer andre kostnader. Skolene tvinges til å ta hensyn til russen. Politi, legevakt og krisesentra er i konstant alarmberedskap i første halvdel av mai. Og russen selv? For å sjekke, ringte jeg en slektning som tilfeldigvis er russ i år. Prisen for deltakelse på hans russebuss? Kr 32 000. Og det var ikke spesielt dyrt, kunne han fortelle. På en annen russebuss betalte deltakerne 60 000 kr i inngangsbillett. I tillegg kom andre utgifter. Det er nesten så man unner tankeløse ungdommer med forbrukslån på 100 000 kr gjeldsbyrden de sleper med seg inn i tjueårene.

 

Hvordan oppstod russen? I Erasmus Montanus skriver Ludvig Holberg om de «unge Studentere, som man kalder Russer». Utover 1900-tallet fikk feiringen ansatsene til den form den har i dag, med russelue og russestokk. Nordmenn flest er stolte av russens historiske røtter. Men det virker langt fra russeformann Thorvald Stoltenbergs uskyldige vekking av rektor i 1950 til det som utspiller seg i 2010.

Russen har i tillegg fått en besynderlig alliert i norske samfunnsforskere. Allan Sande har antropologisk doktorgrad om russefeiring. Han mener russefeiringen må forstås som et rituale i et utdanningssamfunn der tradisjonelle overgangsriter langt vei har mistet sin mening. Den har røtter i Middelalderens karnevalstradisjon, der hierarkier snus, kongen blir narr og narren blir konge.

Dette er selvsagt ikke helt galt. Men et liknende argument kunne anføres om skjødesløs rakettoppskytning, uten at det positive bidraget disse «karnevaleske» og «subversive» begivenhetene tilfører samfunnet overbeviser flere enn dem som har tilbrakt år bøyd over abstrakt og livsfjern teori. Jeg er ingen puritaner. Men i mitt moralske univers er det tross alt en grunn til at mennesker ikke kryper gatelangs på alle fire eller har sex på offentlig sted.

Et sted der så skjer, er et sykt og dekadent samfunn. Den skamløse ungdomskulturen forsterkes i protestantiske Norge, der dobbeltmoralen har forsvunnet og man «skal være sæ sjæl». For å ta et eksempel: mange muslimske russ drikker eller har tilfeldig sex. Men du ser dem aldri utlevere seg offentlig til spott og spe, nettopp fordi den ytre fasaden er viktig i æreskulturer. Mye er sagt om den, men under russefeiringen tar jeg meg faktisk i å savne moralpolitiet på Grønland, vel og merke dersom de utvider sitt mandat til å omfatte ikke-muslimer, av begge kjønn.

 

Hvordan kunne dette fenomenet spinne ut av kontroll? Svaret handler om penger. Hvert år uteksamineres rundt 40 000 elever fra norsk videregående skoler, hvorav de fleste har en eller annen befatning med russefeiringen. Det er ingen liten målgruppe. En voksende industri tilbyr klær, utstyr og «events».

Så hva kan gjøres? Mange har de siste årene tatt til orde for å legge russefeiringen etter eksamen og 17. mai. Det er en begynnelse. Men jeg vil gå lenger. Etter min mening er det ikke skrevet i stein at Norge må ha noen russetid overhodet, og ikke en verdig avslutningsfest, slik tilfellet er i andre land. Hvordan en avskaffelse av russefeiringen skal skje, vet jeg ikke. Det får bli en jobb for fremsynte politikerne. Det positive er uansett at dem som slenger denne avisen i bakken i raseri over mitt forslag, om få dager vil våkne opp uten penger og med hodepine. Og nei, det var ikke verdt det. Jeg snakker av egen erfaring.

 

Følg meg på Twitter.com/aslaknore    

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

2 kommentarer

 1. Minner meg om en skolestil jeg skrev på videregående. Og forresten – dette synes å være skrevet av en gammel, livstrett og surmaget mann!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jørgen - mai 18, 2010 at 11:53 am
 2. Her var du litt “på jordet”, men eller veldig fornøyd med det du skriver.

  Jeg er faktisk helt uenig i din påstand om at muslimske elever drikker like mye, og har tilfeldig sex, men ikke viser det pga. en æreskodeks. Jeg tror ikke de deltar like aktivt i feiringen, fordi de har et annet syn på alkohol, ihvertfall jentene.

  Selv om russefeiringen har blitt en stor “greie” i Norge, så er det fortsatt en frivillig og privat feiring. Det er ingen som tvinger noen til å være russ, og det er ikke slik at skolene legger til rette i stor grad.

  I den ånd skjønner jeg ikke hva du har å utsette på en russefeiring som varer 4 uker i året. Hvis det er lydnivå og offentlig sjenanse som er ditt problem, så kan du jo bare ta deg en tur på Karl Johans gate en tilfedlig torsdag, fredag eller lørdag.

  Når det gjelder pengevinkelen, så ønsker jeg ikke å legge meg opp i prioriteringen til en 18 år gammel person. Noen bruker flere hundre tusen på brullyppet sitt, andre bruker noen titusener på å feire 12 års skolegang. Husk at de som har store budsjetter ofte begynner i 1 klasse på gymnaset med forberedelser, oppsparing og planlegging. Jeg mener dette er en veldig sunn prosess, der man lærer organisering og prosjektstyring, i tillegg til å få god erfaring med å hente inn sponsorkroner.

  Jeg vil nesten gå så langt at den erfaringen elevene gjør seg med innkjøp og organisering av russebuss gir de et bedre utgangspunkt for å møte verden, enn mange av fagene man har hatt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Richard Paulsen - mai 18, 2010 at 12:19 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00