Falskmyntnerne fra Fremskrittspartiet

Det finnes bare en ting som er verre enn naive innvandringstilhengere. Det er naive innvandringsmotstandere.

På et valgmøte i Rørvik rett før lokalvalget i 1987, året som markerte Fremskrittspartiets gjennombrudd i norsk politikk, ble Carl I. Hagen spurt om sin holdning til flyktningpolitikken. ”Jeg vil gjerne svare med å lese noe for dere,” svarte han alvorlig og brettet ut et brev fra “Mohammad Mustafa”:

“Allah er Allah og Muhammad hans profet! De kjemper en forgjeves hr. Hagen! Islam, den eneste sanne tro, vil seire her i Norge også. En dag vil moskeer være like vanlig i Norge som kirker er det i dag og mine barnebarns-barn vil oppleve dette. Jeg vet, og alle muslimer i Norge vet, at en dag skal norges befolkning komme til troen, og at dette landet skal bli muslimsk! Vi føder flere barn enn dere, og adskillige, rett-troende muslimer kommer til Norge hvert år, menn i produktiv alder. En dag skal også det vantro korset i flagget bort!”

Men brevet var forfalsket. Den virkelige Mohammad Mustafa hadde aldri forfattet et slikt brev og betegnet seg selv som “en stille mann som bare vil passe arbeidet sitt, og som er glad i familien.” Carl I. Hagen måtte beklage opplesningen, men understreket at ”en del nordmenn er opptatt av de langsiktige konsekvensene som vår flyktningpolitikk kan ha.
Virkningene bør vi ikke stikke under teppet, men drøfte seriøst,” Noen dager senere gjorde Fremskrittspartiet sitt beste valg noensinne.

Da jeg utgav en bok om det flerkulturelle Norge i fjor, var det flere som lurte på om mine sympatier egentlig lå hos Frp. Hadde jeg ikke satt til orde for norsk patriotisme? Ville jeg ikke stille krav til innvandrere? Var jeg ikke lei av de konspiratoriske bortforklaringene til muslimske talsmenn? Mente jeg ikke at norske medier var forutsigbart venstrevridde?

Alt dette mener jeg fremdeles. Likevel var tanken på å stemme Frp fjern den gang, og fjernere i dag. For hva er egentlig Frps grunnholdning til det flerkulturelle samfunnet? Én tolkning kunne være at partiet ønsker restriktiv asylpolitikk, kombinert med kriminalitetsbekjempelse, økt innvandrersysselsetting og nulltoleranse for religiøs ekstremisme. Det er slik partiets egen minoritetspolitiker Mazyar Keshvari fremstiller Frps politikk på feltet.

Men Fremskrittspartiets moderne historie forteller noe annet – om et parti som ønsker å skru tiden tilbake til et monokulturelt Norge og som ikke sjelden tar i bruk høyreradikale virkemidler for å sette dagsorden i innvandringsdebatten. Saken over er eksempel, i likhet med Øystein Hedstrøms deltakelse på et høyreekstremt møte på Godlia kino i 1995, hendelser vi hører ekko av i den smakløse kronikken til Kent Andersen og Christian Tybring-Gjedde. De skriver: “før man starter en prosess som endrer landet vårt for all fremtid, så burde man være i stand til å redegjøre for hva målet med endringene er, samt fremlegge planer som viser hvordan målet skal nås.” Underforstått er budskapet: det norske folk ble aldri spurt.

Dette er et argument jeg har støtt på mange ganger selv. Og høres det ikke logisk ut? Problemet med tenkemåten er imidlertid de virkelig avgjørende forandringene i et samfunn skjer på en slik måte at de ikke kan stemmes over på forhånd. Det flerkulturelle Norge er én konsekvens av en dyptgående globalisering som begynte omkring 1970 – der varer, finanskapital og mennesker flyter raskere over landegrensene enn noen gang tidligere. Dette endret Norge grunnleggende. Heller ikke dette fikk det norske folk stemme over. Det har aldri Frp klaget på.

Frps holdning til det flerkulturelle må derfor forstås på samme måten som vi forklarer islamistpartienes fremmarsj i den arabiske verden – som en antielitistisk grasrotbevegelse som frykter fremskrittet og søker seg tilbake til fortiden. For islamistene utgjør religionen fundamentet – for Frp har den norske kulturen samme funksjon.

Men fortiden kommer aldri igjen. Dette gjør Andersen og Tybring-Gjeddes kronikk mer naiv enn de naive ”kulturrelativistene” de så forutsigbart forakter. Den vedvarende tilbakeskuende understrømmen i Frps ideologi gjør partiet uegnet til å skape et offensivt nasjonalpatriotisk prosjekt av amerikansk type. I stedet bør partiet bekjempes. Et land der politikere engster seg for at fem prosent ikke-vestlige innvandrere og deres etterkommere kan ”rive landet vårt i filler” er et feigt land, uten selvtillit på egne vegne. Kanskje var det ikke annet å forvente fra et parti som trengte et forfalsket brev for å slå gjennom i norsk politikk.

Følg meg på twitter.com/aslaknore

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

4 kommentarer

 1. 1. Si at du ikke er for FRP.
  2. Start en kamp mot de.
  3. !?!?!?!?!?!?
  4. FRP vinnet valget.
  5. PROFITT!!!!!

  Ah, nå forstår jeg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Esbjørn - september 5, 2010 at 9:25 pm
 2. [...] This post was mentioned on Twitter by Aslak Nore, Knut H. Ytre-Arne, Helge Høibraaten, Nils August Andresen, Josimar Fotballblad and others. Josimar Fotballblad said: RT @aslaknore: Falskmyntnerne fra Fremskrittspartiet. Det er på tide å gå til kamp mot Frp. Min siste VG-artikkel: http://tinyurl.com/38k9rpq [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Jeg leser to paragrafer og så stopper jeg, fordi dette er allerede etter 20 sekunders lesing blitt et uredelig innlegg.

  Bloggen påstår at brevet som Hagen leste var forfalsket, og lar det henge igjen en forståelse for at det var Hagen eller noen av hans folk som hadde forfalsket det.

  Det er ikke tilfellet. Brevets forfatter ble aldri identifisert, men det kom ikke fra FrP.

  Dernest kan man diskutere om brevets innhold uansett holdt vann, og der er man sikkert uenige, men det å formulere seg på en slik måte at man indirekte kaller Fremskrittspartiet og/eller Carl I Hagen for “falskmytnner” er direkte uetisk, uelegant og uredelig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Are Padar - september 6, 2010 at 10:41 am
 4. I liked this post very much as it has helped me a lot in my research and is quite interesting as well. Thank you for sharing this information with us.
  Argumentative Essay Topics Help

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Argumentative Essay Writing - desember 30, 2010 at 12:02 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00