Norges første slum

Sinsenveien i Oslo huser prostituerte, illegale asylsøkere og narkoselgere. I bakgrunnen kjemper lokalpolitikerne en hard kamp mot en eiendomsmagnat med milliardformue.


aslaknore@gmail.com

Rett nedenfor Aker sykehus i Oslo nordøst ligger en klynge boligblokker. Ved første øyekast er det lite som skiller boligkomplekset Sinsenveien 56-74 – opprinnelig bygget for ansatte ved sykehuset – fra dem man finner andre steder i Oslo. De lave blokkene har solvendte verandaer og grøntarealer mellom bygningene. På avstand kunne strøket vært tatt rett ut av en barnebok av Anne Cath. Vestly.

Tar man området nærmere i øyesyn er det et ganske annet bilde som kommer til syne. Mellom blokkene flyter søppel og sprøytespisser. Her driver radmagre junkies og plystrende narkoselgere med sløve blikk og brun khat-tanngard rundt. Mange av vinduene er knust, andre er forseglet med laken, svarte søppelsekker – eller som en observant besøkende påpekte – Hizbollahs gule flagg.

Da jeg selv besøkte området for første gang, fikk jeg assosiasjoner til tv-serien The Wire. Narkotika ble åpenlyst omsatt, mens politibiler jevnlig svingte inn mellom blokkene. En tyskregistert leiebil gikk på tomgang utenfor en oppgang. Sjåføren var der neppe for å leie bolig.

En enslig julestjerne eller blomstervase i enkelte vinduer tilhørende de originale beboerne som ikke hadde rukket å flytte ut, understreket at maktesløsheten hadde senket seg over strøket. Det var som om den norske samfunnskontrakten ikke gjaldt her. I grunnen gjorde den heller ikke det: Svært mange av leilighetene var ulovlig framleid, til forsvunne asylsøkere med endelig avslag på søknaden. I Sinsenveien kunne de forsvinne.

Sinsenveiens misere er en beretning om forfall i det moderne Norge. Elendigheten har to utspring. Det ene faktoren handler som nevnt om opphopningen av ressurssvake innvandrere. Den andre faktoren handler om en skruppelløs markedsliberalisme, som har gitt kyniske eiendomsaktører mulighet til å profittere på Oslos mangel på utleieboliger, uten hensyn til allmenn velferd.

Historien begynner i 2001. Da solgte Oslo kommune byens sykehusboliger før staten skulle overta sykehusene. To budrunder ble gjennomført uten takst eller annonsering. ABG Sundal Collier og Ivar Tollefsen fikk tilslaget, for 715 millioner kroner. Den eksentriske eventyreren og milliardæren Tollefsen skulle bli en viktig aktør i Sinsenveien. I 2005 fikk hans selskap Fredensborg AS overdratt andelene fra Sundal Collier.

Problemet var ikke først og fremst hva Fredensborg gjorde med boligene, men hva de ikke foretok seg. Det fantes i liten grad noen vaktmestertjeneste som kunne motvirke hærverk og forslumming. Sikringer ble stjålet om nettene, rotter pilte mellom husene, dører ble slått inn. På loft og kjellere hadde Romfolk slått seg til. Leiligheter fungerte som dekke for narkohandel og prostitusjon. Alene om skylden var eiendomsselskapet selvsagt ikke. Ansvaret for å kaste søpla rett ut av vinduet kan vanskelig tilskrives andre enn beboerne selv.

For et par år siden oppdaget lokalpolitikeren Geirmund Jor fra SV at bydelens kostnader i forbindelse med sosialstøtte hadde eskalert. Han forstod raskt at det handlet om tilsiget av støttemottakere til Sinsenveien. Møte med forholdene i området ble starten på en lang kamp. Først i vår klarte lokalpolitikerne å sette strøket på den politiske agenda. En opprørt Jor omtalte selv strøket som ”Norges første slum.”

Under flere folkemøter med rasende innbyggere i bydelen fikk Tollefsens utsendte fra eiendomsselskapet passene påskrevet. Den ellers sindige lederen av Bjerkes bydelsutvalg, Torstein Winger, omtalte Fredensborg som ”eiendomsforvalternes sorte får”, “et firma som burde skamme seg.” Jor selv gikk langt i å holde Tollefsen personlig ansvarlig. Fredensborg har et svært frynsete rykte blant hovedstadens eiendomsselskaper. ”Det er gårdeiers ansvar å holde området ryddig, vedlikeholde og rehabilitere,” understreket sosialbyråd Anniken Haugli fra Høyre.

Byråden har vært i møter med bydelspolitikerne og eiendomsselskapet. Et privat forslag fra SV-representanten Knut Even Lindsjørn fikk nylig bystyret til å vedta en utbedringsplan for området. Det er bedre tider i sikte for Sinsenveien 56-74, takket være politisk grasrotarbeid og lokalt engasjement. I motsetning til andre land har ikke Oslos innbyggere kapitulert for gettoisering, forfall og forslumming. Folk føler fremdeles et ansvar for de svakest stilte og bomiljøet. Det er noe av det mest verdifulle vi har i Norge. Men i en by med anslagsvis femten tusen ulovlige innvandrere, i et klima av kynisk markedsliberalisme, er spørsmålet om hvor byens neste slum dukker opp. Da kan det gå atskillig verre.

Følg meg på www.twitter.com/aslaknore

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

9 kommentarer

 1. Det er en del tilfeller der personer som leier ut til prostituerte blir dømt for hallikvirksomhet. Burde ikke Ivar Tollefsen vært tiltalt for lenge siden? Muligens også for å huse omsetning av narkotika?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Regardie - november 8, 2010 at 12:59 am
 2. Veldig godt beskrevet. Da vi var på boligjakt i fjor dro vi til området fordi vi så at prisene var lavere der enn andre steder. Og beliggenheten er jo fin, ikke så langt fra sentrum og med Torshovdalen like ved… Men vi tok raskt med oss barna våre vekk derfra igjen, for stemningen der var ikke særlig hyggelig. Masse rot og søppel, folk som sto og stirret apatisk ut av vinduene. Det i seg selv er jo ikke så alarmerende, men det virket ikke som et sted der folk hadde overskudd til å ha det så veldig bra. Så bra at noen tar tak i dette – og veldig bra t du skriver om dette!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  I - november 8, 2010 at 9:03 am
 3. Dette er absolutt et STORT problem, som bare kommer til å bli verre. Og det er kjempefint at ildsjeler som deg tar tak i det.

  Men jeg mener at du bommer kraftig i det du skylder på “markedsliberalismen”. Jeg synes selvfølgelig det er kritisk at noen tjener penger på slik elendighet, men det bakenforliggende problemet her er jo tross alt mangel på boliger, altså reguleringer i boligmarkedet som innskrenker mulighetene vanlige borgere har til å skaffe seg en bolig.

  Markedsliberalismen skaper ikke junkier, men gir dem et sted å bo. Junkiene har blitt skapt i et sosialdemokratisk samfunn, hvor 60-60% skatt blir brukt til omfordeling av goder.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars-Erik - november 8, 2010 at 1:01 pm
 4. Aslak, først og fremst: En god og gjennomarbeidet bloggpost.

  Dernest: Den eldste slummen i Norge (eller Oslo, om du vil) var Grønland – befolket av kremen av norske fylliker, lurendreiere, bonderfangere, tilreisende landsens kjeltringer og gamblere.
  På 50-60-tallet ble gamle Grønland og de belastede områdene rundt Ruseløkka og Vika sanert, og nye bydeler har vokst frem etterhvert som behovet for boliger har eskalert.

  Jeg tror ikke det er liberalisme av noe slag som skaper slum. Jeg tror at slumbegrepet speiler en ubevisst holdning til forskjeller i befolkningen, sånn som deg, Aslak – du sitter til dels med definisjonsmakta, men du er for ung. For ung til å ha opplevd store klassereise eller stor klassernedtur.
  Det frustrerer meg, fordi jeg er av fattigfolk av “ikkenorsk” rase og av førstegenerasjons “velstående”. Velstående i betydningen av å ha mat på bordet hver dag, og tak over hodet.

  Du virker så pirkete, Aslak. Småpirking i det digre kjøttstykket. – Fortell meg at det ikke er sant, så du ikke blir et hvilket som helst velmenende kålhode i den store salaten.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Aldeles Mørch - november 8, 2010 at 4:14 pm
 5. Flott artikkel av Nore, det her.

  Lars-Erik: Fattigdom henger sammen med rusavhengighet. I samfunn med store klasseskiller er det langt flere rusavhengige og langt mer kriminalitet enn i et (mer) egalitært samfunn som det norske. Det du sier er fullstendig feil. Det virker som at du baserer virkelighetssynet ditt utelukkende på ideologi istedenfor å se hvordan de faktiske forhold er.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  GeirMoldstad - november 8, 2010 at 4:28 pm
 6. Flott innlegg, Aslak. Som du vet, kjenner jeg denne saken ganske godt, men jeg skal ikke gå inn i detaljer som at det kom et bud høyere enn Tollefsen, men at det aldri ble godkjent. Budet var fra beboerne i sykehusboligene, som med loven i hånd faktisk har forkjøpsrett. Det ga Norges mest skakkkjørte bedrift, Oslo Kommune, en lang kabel i. Nok om det.

  Sinsen ble raskt et stort problem, men selv i Ullevål Haveby fikk de lignende problemer. I naboleiligheten til kjæresten min flyttet det inn 6-7 nigerianske prostiuterte. Det store problemet for oss ble da det trakk på dagtid også. Hele dagen gjennom tuslet stusselige mannfolk forbi våre barn som lekte i bakgården.

  Jeg bare håper at kommunen rydder opp en gang for alle og får slutt på norgeshistoriens kanskje største feilsteg. Iallefall i Oslo. Du vet hvem mamma mente skulle skrive boka, Aslak!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Petter - november 11, 2010 at 9:09 am
 7. Kast dem ut!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bobben - november 13, 2010 at 4:05 am
 8. Naar definisjonsmakta og tilgangen til de behendige oljepengene snart og endegyldig glipper for de internasjonale sosialistene som med unntak av et par-tre ganske ubetydelige kunstpauser har vanstyrt Ultima Thule fra (iallfall) 1970-tallet til denne dag, faar vi et (paa fint) realt paradigmeskifte. Og naar dét först skjer, skjer det som bekjent raskt. Selv er jeg nasjonalsosialist, tror jeg; hvorfor ikke? Er ikke (presumtivt) SV-helter som F. Castro og H. Chavez nasjonalsosialister? I praksis og först og fremst? Men alle europeere tenker naturligvis Hitler og gasskamre med en eneste gang, det er de grundig dressert til aa gjöre. Av de samme internasjonalsosialistene. Paa tide aa tenke nytt- snarere; paa tide aa TENKE, til en forandring? PS: Hater naturligvis SV-ere aapent, aerlig og intenst; jeg er da et anstendig menneske!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Dalai Laden - november 28, 2010 at 4:27 pm
 9. Hei Aslak Nore.

  Dette kan være av interesse i forhold denne artikkelen du har skrevet her. For hvor er de 1648 elevene i Oslo-skolen som ikke er der?…

  sjekk ut: http://www.pedleaks.com

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  PEDLEAKS - desember 13, 2010 at 2:09 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00