Generalen og menig Steen

Det er på tide å tenke nytt i behandlingen av dem som kommer hjem fra krigen. Forsvaret trenger en Generalinspektør for veteraner.

For noen år siden ble jeg kjent med Jan William Steen. Han var en utenlandssoldat av den gamle typen. Ikke bare hadde Jan tjenestegjort i Libanon og Bosnia under krigen på 90-tallet, han var også en type gamle soldater kunne kjenne igjen. Jan var gatesmart, klartenkt og snakket rett fra levra.

Etter hvert som vi ble bedre kjent, begynte han å åpne seg opp. Ikke bare om alt det dramatiske han selv hadde opplevd i tjeneste, skjønt det var ikke lite, men også hvordan det var å komme hjem. Her var fortellinger om panikkanfall og kroniske sykdommer, samt deres faste følgesvenner – økonomisk rot og kampen for erstatning.

Jan fortalte at han til slutt ikke orket mer. I leiligheten på Stovner la den gamle soldaten ut plast på gulv og vegger, for mindre søl. En sylskarp tapetkniv ble funnet fram, og klargjort til å skjære over pulsåren i lysken. Det skulle gjøres på skikkelig vis.

–Da sto plutselig fadern i døra, fortalte Jan mange år etter. Det reddet livet hans.

Jan var ikke alene. Sist måned kom meldingen om at tre veteraner fra utenlandstjeneste – en vestfolding, en møring og en mann fra Troms, med tjeneste i Libanon og på Balkan bak seg – hadde begått selvmord under julehøytiden. I Jans vakt- og eskortekompani fra Balkan hadde ni forsøkt å ta sitt eget liv. Tre av dem klarte det.

Mangelfull anerkjennelse av veteraner fra utenlandstjeneste er ikke noe særnorsk fenomen. Likevel har soldater og andre som har kjempet for Norge utenfor landets grenser ofte blitt møtt med kald skulder ved hjemkomst. I Norge var det hjemmefronten som vant krigen. Folk som hadde kjempet ute, også på alliert side, med ofte møtt med skepsis. Det samme gjaldt krigsseilerne og lenge de titusener av FN-veteraner med utenlandstjeneste bak seg.

Denne holdningen er, rett skal være rett, i ferd med å endre seg i den norske befolkningen. Mens politikerne nøler, snakker folk flest åpent om krigen i Afghanistan. Flere organisasjoner representerer veteranene, og bistår med kameratstøtte og hjelp til folk med senskader. Også forsvaret har tatt flere grep, med tilbakekjøpet av veteransenteret Bærheia som fremste eksempel. I 2006 opprettet forsvaret også en veteranadministrasjon – som skal fungere som en kontaktflate mellom forsvaret og veteranene og deres interesseorganisasjoner.

I veteranmiljøene omtales ofte veteranadministrasjonen, litt urettferdig, som et organ mest kjent for de månedlige pizzatreffene – der veteraner kan samles til mimring og røverhistorier. Spørsmålet er likevel om deres innsats er nok. Spørsmålet er hvordan Norge skal nærme oss våre alliertes behandling av veteraner.

En nærliggende mulighet er å opprette en ny stilling i forsvaret – en generalinspektør for veteraner, på linje med de allerede eksisterende generalinspektørene for de tre våpengrenene. Med et slik stilling vil man kunne koordinere og legge langt mer tyngde bak innsatsen til folk som har tjenestegjort for Norge. Samtidig vil det øke veteransakens posisjon internt i forsvaret.

Å være forsvarsminister har klare likhetstrekk med å være fotballkeeper: Man huskes ikke for redningene, men for tabbene. En opprettelse av en veteraninspektør vil også kunne gi forsvarsminister Grete Faremo en symbolsk seier. Det er noe både hennes moderparti og forsvarsledelsen kunne trenge.

Til alt hell finnes også en nærmest perfekt kandidat for stillingen som veteraninspektør. I Jerusalem sitter en mann som snart er ferdig med sitt toårige engasjement som sjef for FN-styrken UNTSO. Robert Mood er en av landets mest karismatiske og analytiske generaler. Han er tidligere generalinspektør for hæren. Mood nyter stor respekt blant veteraner, både på grunn av sin brede erfaring utenlands og sitt omdømme. Han tar vare på soldatene.

Både Mood og veteranen Jan William Steen vet godt at en slik utnevnelse ikke vil gjøre slutt på senskader, depresjoner og selvmord blant veteraner. Noe annet ville være naivt å tro. Ulykkelige veteraner som drukner minnene i sprit eller legger seg i MG-vakt på verandaen vil sannsynligvis alltid eksistere. Men det vil være en måte å heve veteranenes status – både internt i forsvaret og i den øvrige befolkningen. Når alt kommer til alt, handler mye av veterankampen om akkurat det.

Følg meg på www.twitter.com/aslaknore

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

5 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Arvid Karlsen, Aslak Nore. Aslak Nore said: Har skrevet en stubb om behandlingen av veteraner i VG. Norge trenger en veteraninspektør og jeg vet hvem http://bit.ly/ggAqtp [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Din taperaktige idiot. Embededd journalistikk meg langt opp i ræva, du er en kvalmende drittsekk som har spydd ut søppel og negativitet siden du var en liten drittunge. Du burde skamme deg, og forsøke å si noe positivt eller konstruktivt, og behandle dine medmennesker med respekt. At en voldelig mobber av en tulling som deg i det hele tatt får medieplass skyldes utelukkende ditt blåe blod, ingen virkelige kvaliteter. Du er vandrende søppel og gjør vel egentlig best i å holde kjeft.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anonym - februar 6, 2011 at 11:02 pm
 3. Jøss, hvem er du? Lett å være stor i kjeften når man er anonym…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Aslak Nore - februar 6, 2011 at 11:15 pm
 4. Sant det. Beklager at jeg utbasunerte på den måten, og trekker det tilbake (men utbasunere gjør vel du også i blant, utifra det media har vist av deg). Det var lite gjennomtenkt og feil av meg å gjøre det. Unnskyld. Det jeg vil si, er vel at jeg ikke skjønner at du gidder å være med på det prosjektet “embedded journalistikk” er, når det bare er designet for å ikke vise hvor grusomt krig er. Dessuten synes jeg din opptreden der du slo til en debattant faller inn i et særdeles lite sympatisk mønster. Jeg innrømmer at jeg ikke har lest bøkene dine, men jeg har mine mistanker om at det hele dreier seg om å forsvare det forsvaret driver med. Hvordan stiller du deg til poengene WikiLeaks har mht. at moderne krigføring ikke er så human som den er markedsført som, f.eks….?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anonym - februar 6, 2011 at 11:39 pm
 5. Det var atskillig mer konstruktive toner. Store spørsmål du stiller. Du finner bl.a en artikkel om WikiLeaks her inne på bloggen. Les den, tror du vil ha glede av det. Så kan du jo lese mer av det jeg skriver for å gjøre deg opp en mening basert på innholdet i bøkene, ikke all annen støy. Lykke til, alt godt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Aslak Nore - februar 6, 2011 at 11:58 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00